Španělsko: Protesty anarchistů po operaci Pandora

Mnohatisícovými shromážděními v několika španělských městech reagovali anarchisté na zatýkání, které proběhlo ráno v úterý 16. prosince 2014 při policejní razii na anarchisty. V rámci zvláštní operace Pandora hledala policie aktivisty, které chtějí obvinit z účasti na organizovaných teroristických aktech. Bylo zatčeno čtrnáct lidí, později byli tři z nich propuštěni.

V Barceloně proběhly razie, prohlídky a zatýkání ve squatu Kasa de la Montaña, Libertinském ateneu San Andrés, v Anarchistickém ateneu Poble Sec a v patnácti samostatných bytech. Jejich obyvatelé byli akcí zaskočeni. Současně bylo uzavřeno několik okolních ulic a obklíčena část čtvrti. Operace se zúčastnily stovky těžkooděnců. Prohlídky a zatýkání proběhly i v Madridu.

Zatčeni byli muži i ženy ve věku od 31 do 36 let, kromě Španělů i lidé z Uruguaye, Itálie a Rakouska.

Anarchisté a anarchosyndikalisté chápou policejní operaci a zatýkání jako začátek nové vlny represe proti anarchistickému hnutí na pozadí prohlubující se krize, růstu nespokojenosti obyvatel a zpřísnění represivních zákonů. První nevelké akce protestu v Barceloně začaly hned po zatýkání.

Potom anarchisté zkoordinovali protesty prostřednictvím sociálních sítí a uspořádali masové akce v Madridu, Barceloně, Geroně, Valladolidu a Salamance. Shromáždění skončila střety s policií.

V centru Madridu se anarchisté pokusili postavit barikády. Akce začala na náměstí Tirso de Molina a pokračovala v okolních ulicích. Zadrženo bylo asi pět lidí, obviněných z narušení veřejného pořádku.

V Barceloně se sešly tři tisíce lidí, kteří požadovali propuštění zatčených. Shromáždění se konalo v místě, kde se v úterý zatýkalo. Kolem šesté večer se pak anarchisté sešli na Plaza Diamant a prošli městem. Nakonec došlo ke střetům s policií.

Zdroj:
http://www.aitrus.info/node/4045

http://www.csaf.cz/index.php?clanok=1742

20141216_Barcelona_Kasa_de_la_Muntanya

20141216_Barcelona_demo