Praha: Bývalá klinika chytá druhý dech, stává se sociálním centrem

Tisková zpráva občanské iniciativy Klinika

V sobotu 29. 11. lidé z občanské iniciativy Klinika obsadili prázdný objekt bývalé polikliniky v Praze na Žižkově v Jeseniově ulici se záměrem vytvořit zde Autonomní sociální a kulturní centrum. Zároveň Magistrátu hl. města Prahy, Praze 3 a vlastníkovi budovy, které zastupuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, předložili projekt s návrhem k jejímu využití. Zástupci úřadu, který budovu ve vlastnictví státu nechal pět let prázdnou, však s iniciativou odmítají jednat a lidem uklízejícím budovu dali tři dny na její opuštění. Posléze tuto lhůtu zkrátili a trvají na tom, aby budova byla ve středu ve 12 hodin opět prázdná.

Jak uvádí Arnošt Novák z iniciativy: „Vlastník dlouhodobě nevyužíval svých vlastnických práv, což je v případě státní instituce, která by měla jednat ve veřejném zájmu, o to horší. Je s podivem, že náhle tak razantně jedná a chce mít budovu opět prázdnou, případně z veřejných zdrojů platit hlídání bezpečnostní agenturou. Do doby než se definitivně rozhodne o osudu objektu, nám jeho současné využití ze strany iniciativy přijde smysluplnější a levnější. V druhé fázi by pak mělo být otázkou veřejné debaty, k čemu by se budova měla využít. Myslíme si, že občané do toho mají právo mluvit, a že to není jen záležitost jakéhosi ping-pongu s budovou mezi státními úřady. Naše konání je zahájením této diskuze.“

Lidé z iniciativy během víkendu celý objekt vyklidili od nahromaděných odpadků (včetně desítek použitých injekčních stříkaček) a prostory začali uklízet a dezinfikovat. Zároveň je začali připravovat na zpřístupnění pro první akce sociálního centra. Ve středu od 12 hodiny aktivisté plánují uspořádat sousedské odpoledne s občerstvením a živou akustickou muzikou, aby veřejnost a sousedy seznámili se svými plány na využití objektu, který by mohl sloužit všem.

Autonomní sociální centrum, založené na nekomerčních, neziskových základech, se bude provozovat samosprávně jeho uživateli a bude poskytovat prostor pro sociální, kulturní, občanské a politické aktivity občanů (nejen) ze Žižkova a z Prahy. Součástí centra by měla být kavárna, knihovna, lidová jídelna, komunální dílna, komunitní zahrada či třeba rodičovský klub. Sociální centrum by tak mělo přispět k dalšímu oživení občanského života na Žižkově podobně, jako se to děje v desítkách jiných čtvrtí v celé řadě zemí. Podle lidí z iniciativy: „Město potřebuje prostory, kde se budou lidé scházet a potkávat jako aktivní občané, ne jen jako pasivní spotřebitelé. A takovým prostorem by centrum mělo být“.

Objekt bývalé polikliniky je ve vlastnictví státu a je prázdný od roku 2009. V posledních letech byla budova často nezabezpečená, chátrala a stala se tzv. tranzitním místem, kde příležitostně přespávali lidé bez domova a drogově závislí. Odpovědným úředníkům tento stav zřejmě vyhovuje víc než pokus učinit z kliniky místo k životu. Iniciativa Klinika to chce změnit.

Občanská iniciativa Klinika
acs-klinika [at] centrum [dot] cz, 605806742
http://451.cz/klinika/

http://451.cz/klinika/2014/12/02/byvala-klinika-chyta-druhy-dech-stava-se-socialnim-centrem/